Systemisch werken
Binnen deze werkwijze wordt – zoals de naam al zegt – het gehele systeem betrokken. De hulpverlener onderzoekt samen met het slachtoffer zijn of haar rol in én de dynamiek van het systeem. Wanneer de situatie veilig is, kunnen er gesprekken gevoerd worden met de pleger en andere belangrijke betrokkenen, zoals kinderen vanaf 4 jaar. De hulpverlener besteedt bij de gesprekken altijd aandacht aan de onderlinge dynamiek.
Methodieken
Daarnaast staat ook de verbinding tussen de cliënt en de omgeving centraal en de bewustwording van diens handelingen en mogelijkheden hierin. Dit gebeurt door middel van individuele gesprekken, partnergesprekken, gezinsgesprekken, netwerkgesprekken en overleggen met alle bij het systeem betrokken hulpverleners en hulpverleningsorganisaties. Er wordt in samenspraak gewerkt aan het creëren van veiligheid, het duurzaam stoppen van het geweld en het herstel van alle leden van het systeem. Dit doen we aan de hand van gezamenlijk opgestelde doelen. We houden hierbij rekening met de mogelijkheden en beperkingen van alle betrokkenen. Hulp op maat dus.
Systemisch werken kan worden ingezet bij gezinnen of netwerken waarin sprake is van huiselijk geweld. De werkwijze kan gebruikt worden vanaf de start van een ondersteuningstraject. Onze trajectbegeleiders, trajectondersteuners, groepswerkers, gedragswetenschappers en kindhulpverleners werken tijdens ieder ondersteuningstraject nauw samen. Door de verscheidenheid in hun achtergrond en expertise is onze hulpverlening altijd multidisciplinair van aard. Dit maakt dat we goed kunnen inspelen op uiteenlopende situaties. Zo borgen we de systemische aanpak stevig binnen onze organisatie.
Vanuit onze systemische werkwijze maken wij gebruik van een aantal methodieken:
- krachtwerk;
- veerkracht;
- signs of safety;
- competentiegericht begeleiden;