Stalking

Word je door je ex lastig gevallen op je werk, tijdens hobby, sport of op school? Worden je banden lek geprikt of je huis beschadigd? Staat je belager bij je huis te wachten of rijdt hij/zij rondjes door je straat? Dan heb je te maken met stalking. Stalking doet veel met je gevoel van vrijheid en veiligheid. Én heeft daarom vaak een grote invloed op je leven.

Arosa biedt twee soorten begeleiding aan slachtoffers van stalking:

  • AWARE
  • Slachtoffer Device

AWARE

Bij AWARE draagt het slachtoffer van stalking een mobiel alarmsysteem. Daarmee kan hij/zij in een bedreigende situatie met één druk op de knop verbinding maken met de meldkamer van de politie. De politie is zo nodig binnen vijf minuten ter plaatse. 

Daarnaast wordt er een hulpverleningstraject gestart, gericht op ‘empowerment’ van het slachtoffer. Zodat hij/zij zich (weer) zelfverzekerder gaat voelen en bijvoorbeeld weer alleen de straat op durft. 

AWARE wordt ingezet in Rotterdam en Den Haag. De werkwijze is een samenwerkingsverband tussen politie, vrouwenopvang, Veilig Thuis, Zorg- en Veiligheidshuis, Openbaar Ministerie (OM) en reclassering. 

Slachtoffer Device

Bij Slachtoffer Device draagt de pleger een enkelband. De rechter heeft hem/haar verboden om dicht bij het slachtoffer in de buurt te komen. Het slachtoffer draagt een apparaatje met een meldknop bij zich. Via een dashboard wordt 24 uur per dag gecontroleerd of slachtoffer en pleger op afstand van elkaar blijven. Wanneer ze elkaar per ongeluk naderen, wordt het slachtoffer gebeld. Hij/zij krijgt een vluchtroute aangeboden. Vervolgens wordt de pleger gebeld en gevraagd de andere kant op te gaan. Deze werkwijze bevindt zich in de pilotfase en is een samenwerking tussen politie, vrouwenopvang, Veilig Thuis, Zorg- en Veiligheidshuis, Openbaar Ministerie (OM) en reclassering.

Bij de aanpak van stalking helpen we met name het slachtoffer om zich weer veilig te gaan voelen in zijn/haar eigen omgeving. Zo mogelijk gaan we ook in gesprek met de pleger. Waarom is de pleger gaan stalken? Kan het slachtoffer bepaalde prikkels wegnemen om ervoor te zorgen dat dit gedrag verandert of afneemt? Wanneer er zich dreigende of gewelddadige situaties voordoen, dan ondersteunen we op juridisch vlak. Zo begeleiden we slachtoffers bijvoorbeeld bij een aangifte en/of het opbouwen van een dossier. Alles gericht op het bevorderen van een veilige situatie.