Plegeraanpak

Huiselijk geweld duurzaam stoppen. Dat is waar we bij Arosa voor staan. Jarenlang waren we daarbij voornamelijk gericht op het ondersteunen en helpen van het slachtoffer. Onlangs ontwikkelden we een nieuwe, aanvullende werkwijze: de plegeraanpak.

Bij de plegeraanpak vangen we plegers van huiselijke geweld op in een van onze opvanglocaties. De partner en/of het gezin blijft thuis, op de vertrouwde plek.
Samen met de pleger onderzoeken we waar zijn/haar agressie vandaan komt. Vaak zijn er gebeurtenissen uit het verleden die hiervoor de aanleiding vormen. Over deze gebeurtenissen gaan we met de pleger in gesprek. We bieden trainingen en betrekken zo nodig samenwerkingspartners om oude pijn, verdriet en trauma’s op een goede manier te verwerken. Dit doen we om ervoor te zorgen dat ‘triggers’ hun kracht verliezen en plegers niet opnieuw vervallen in agressief gedrag. 

Begeleiding

Ondertussen wordt ook de partner/het gezin ambulant begeleid. Slachtoffers van huiselijk geweld realiseren zich vaak niet dat zij met bepaald gedrag een ‘trigger’ kunnen vormen voor geweld. Samen onderzoeken we waar de ‘triggers’ zitten en hoe mensen anders kunnen reageren. In onze ondersteuning kijken we naar het gehele systeem: de partner, het gezin, maar ook het netwerk om hen heen. Mogelijk kunnen familieleden, vrienden of buren, bijdragen aan oplossingen die leiden tot een veilige situatie. 

Wanneer er kinderen in het spel zijn, onderzoeken wij hoe zij de situatie ervaren en of er sprake is van trauma. Wanneer de situatie zo ernstig is dat zij specialistische hulp nodig hebben om hun ervaringen te verwerken, schakelen wij onze collega’s van de jeugdbescherming in.

Doel & samenwerking

We zijn er altijd op gericht om partners/een gezin weer samen te brengen. Mits de nieuwe situatie veilig is. Wanneer dit niet lukt, zoeken we samen met de pleger een nieuwe woonplek voor hem/haar.

Bij de plegeraanpak werken we nauw samen met onze partners op gebied van veiligheid en justitie.